Godine 2017. na radnom zadatku predstavnika Ustanove Međimurska priroda, Siniše Goluba i predstavnica I. osnovne škole Čakovec, Višnje Matotek, učiteljice povijesti i Silvije Martišek, učiteljice geografije, rodila se ideja o novom projektu ponovnog uvođenja vjeverica u Perivoj Zrinski. Kako su nekad u puno većem broju bile stalni stanovnici našeg parka želja je bila vratiti ih. Plan projekta uskoro je predstavljen Gradu, te je prihvaćen, a uskoro mu se pridružuju i Cedrus Forest d.o.o. i ZOO Zagreb.

Nakon nekoliko radnih sastanaka podijeljeni su zadaci i projekt je polako krenuo u ostvarivanje. Tijekom godine dana, a prije samog dolaska vjeverica trebalo je odraditi dosta priprema. Zadatak Škole bio je napisati plan projekta, zatim formirati dječju radnu skupinu koju čini 11 učenika šestih razreda. U međuvremenu projektu se pridružila i Saša Hladki, učiteljica prirode. Tijekom 2018. prikupljeni su i pripremljeni materijali s podacima o vjevericama koji su stavljeni na informativne ploče. Za izradu i postavljanje ploča bila je zadužena tvrtka ELTEL d.o.o., a postavljene su u rujnu na ulazima u Perivoj i uz samu nastambu za vjeverice. Tijekom ljeta izrađena je i nastamba koja je netom prije dolaska vjeverica postavljena sa zapadne strane dvorca.

U lipnju 2018. učenici su bili na edukaciji u Međimurskoj prirodi, te u listopadu u posjeti ZOO-u Zagreb. Njihov zadatak u iduće dvije godine bit će praćenje i bilježenje kretanja i ponašanja vjeverica i to dva puta mjesečno. Praćenje i bilježenje vršit će se pomoću radnih listića koje su zajedno osmislili i izradili učiteljice i djelatnici Međimurske prirode i ZOO Zagreb.

Učenici su, u suradnji s učiteljicom likovnog odgoja, Elom Vujnović izradili logo projekta i odabrali imena vjevericama, Pero i Zrinka (vezano uz povijest našeg grada). Vjeverice su početkom jeseni stigle u naš ZOO gdje je počela njihova prilagodba za dolazak u naš Perivoj. Njihovo prebacivanje bilo je predviđeno za početak prosinca, što se i dogodilo 12.12. 2018. kada su Pero i Zrinka i službeno postali stanovnici našeg grada.

Vjeverice će tijekom zime biti u svojoj nastambi gdje će im hranu donositi djelatnici Grada i Cedrus Foresta, a u park će biti puštene na proljeće. Na njihovo mjesto doći će novi par. U slijedeće dvije do tri godine u park se planira unijeti dvadesetak vjeverica.

Cilj ovog projekta isključivo je reintrodukcija vjeverica u naš Perivoj i nadamo se da će projekt, uz pomoć građana u potpunosti uspjeti.

                                                                                                   Silvija Martišek, prof. geografije

                                                                                                   I. osnovna škola Čakovec

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com